Figura 1. Evoluția temperaturii medii globale pentru patru seturi de date observaționale:  HadCRUTNOAAGlobalTemp, GISTEMP și Berkeley Earth și două seturi de date de reanaliză ERA5 și JRA-55. Pentru fiecare set date este indicată creștere temperaturii medii globale față de perioadă pre-industrială (1850–1900). Există un acord bun între aceste seturi de date cu privire la evoluția generală a temperaturii globale și variabilității de la un an la altul. Pentru fiecare set de date este indicată și abaterea pentru 2022. (Graficul poate fi accesat și în format interactiv la http://graphs.climex.ro.)

O creștere „mică” a temperaturii medii globale (Figura 1) are un impact și asupra diferitelor elemente ale sistemului climatic  al Pământului. Sistemul climatic este un sistem complex și interactiv format din cinci componente: atmosfera (aerul), hidrosfera (apa), criosfera (gheața și permafrostul), litosferă (suprafața terestră) și biosfera (organismele vii). Ne putem gândi la sistemul climatic ca fiind într-o stare de echilibru. Sistemul climatic este însă influențat de diferiți factori externi precum radiația solară sau activitățile umane. 

O creștere a temperaturi medii globale ca urmare a activtăților umane poate duce la perturbare acestei stări de echilibru pentru diferite componente ale sistemului climatic, ceea ce atrage după sine o creștere a impactului și a riscului. Din această perspectivă, Acordul de la Paris din 2005 a stabilit ca obiectiv pe termen lung o limitare a încălzirii globale sub 2°C. Dar ce se va întâmpla dacă temperatura medie globală va continua să crească la valori de peste 2°C?

Ce este un punct critic?

Un punctul critic (tipping point) apare atunci când o schimbare într-o anumită componentă a sistemului climatic denumită element critic (tipping element) se auto-perpetuează după depășirea unei valori de prag. Rezultă astfel un impact mare în regiuni extinse ale Pământului. 

Odată depășit punctul critic pentru unele sisteme nu mai există cale de întoarcere la starea anterioară, ceea ce duce la apariția “unui nou normal”. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă un punct critic în cazul sistemului climatic să considerăm punctul critic pentru calota glaciară din Antarctica de Vest.

Odată cu creșterea temperaturii medii globale, calota glaciară se topește. Dincolo de punctul critic, această topire poate duce la colapsul calotei glaciare din Antarctica de Vest. (Acest articol publicat pe platforma CarbonBrief conține o discuție detaliată despre punctele critice ale sistemului climatic.)

Un articol publicat la sfârșitul anului trecut în revista Science încearcă să răspundă la aceste întrebări. Sinteză literaturii științifice din domeniu pornește de la noțiunea de punctele critice ale sistemului climatic și evaluează probabilitatea de a depăși aceste puncte critice pentru diferite creșteri ale temperaturii medii globale față de perioada pre-industrială.

Autorii studiului, o echipă de cercetători din Marea Britanic, Suedia și Germania, au identificat 16 elemente critice ale sistemului climatic (față de opt identificate într-un studiu din 2008) cu un rol important la nivel global (9 elemente critice) sau la nivel regional (7 elemente critice) (Figura 2). 

Figura 2. Punctele critice pentru diferite componente ale sistemului climatic.

Rezultatele studiului arată că cinci punctele critice sunt deja posibile pentru valorile actuale ale temperaturii medii globale (1.1°C):

În Figura 3 sunt reprezentate punctele critice (valorile de prag) estimate (punctul portocaliu) pentru cele 16 elementele critice ale sistemului climatic dar și domeniul de valori pentru punctele critice (dreptunghiul portocaliu). De exemplu, colapsul calotei glaciare din Groenlanda are punctul critic estimat în cele mai multe studii la 1.5°C. Sunt însă studii care estimează valoarea de prag pentru colapsul calotei glaciare din Groenlanda la 0.8°C (valoare minimă) iar altele la 3.0°C (valoarea maximă).  Punctul critic pentru colapsul calotei glaciare din Groenlanda nu au fost încă atins așa cum putem observa din Figura 3, deoarece creșterea temperaturii medii globale (linia punctată) este mai mică decât punctul critic. Însă nu putem spune în acest moment că acest punct critic nu va putea fi atins, chiar dacă temperatura medie globală va fi menținută la valorile actuale (valoarea minimă estimată pentru acest punct critic este mai mică decât creșterea temperaturii medii globale). Astfel, pentru o creștere a temperaturii medii de 1.1°C colapsul calotei glaciare din Groenlanda este posibil, dar nu probabil.

Figura 3. Valorile de prag estimate ale încălzirii globale pentru elementele critice ale sistemului climatic.

În cazul unei creșteri a temperaturii medii globale cu 2–3°C (o creștere probabilă ținând cont de politicile actuale) vom asista la:

  • Dispariția ghețarilor montani, în afară de creșterea nivelului mării, va avea un impact mare asupra comunităților locale; ghețarii montani pot fi considerați “turnuri de apă” deoarece sunt rezerve de apă potabilă, de apă care poate fi utilizată pentru agricultură sau pentru producerea de energie electrică.

  • Înverzirea Sahelului care, spre deosebire de celelalte elemente critice ale sistemului climatic, poate avea un impact pozitiv la nivel local, pentru că vegetație înseamnă umbrire, umiditate, temperaturi care mai au șanse să fie reglate/ „reparate”; însă pentru regiunile învecinate Sahelului cantitatea de precipitații va fi mai redusă ceea ce va avea un impact asupra comunităților. 

  • Dispariția pădurii amazoniene devine probabilă pentru o creștere de aproximativ 3.5°C a temperaturii medii globale. Dacă însă considerăm și defrișările din această regiune, atunci pragul critic ar fi observat mai devreme. Dispariția pădurii amazoniene poate avea un impact la scară globală pentru că ar adăuga aproximat 0.1°C la încălzirea globală, iar local ar duce la dispariția unei dintre cele mai mari zone de biodiversitate și la o modificare a regimului precipitațiilor în America de Sud. 

Pentru valori mai mari de 4°C ale creșterii temperaturii medii globale:

Pentru creșteri mai mari de 6°C ale temperaturii medii globale, vom asista la: 

  • Colapsul banchizei din timpul iernii din Arctica;

  • Colapsul cotei glaciare din Antarctica de Est, ceea ce ar duce la amplificarea încălzirii globale și la o creștere semnificativă a nivelului mării de peste 50 metri. Dar creșteri ale temperaturii medii globale de peste 6°C față de perioada pre-industrială sunt considerate foarte puțin probabile.   

Dintre cele 16 elemente critice ale sistemului climatic, un impact asupra Europei vor avea:

  • Colapsul calotei glaciare din Groenlanda deoarece o creștere a nivelului mării va afecta comunitățile din zonele de coastă ale Europa.  

  • Topirea permafrostului din Svalbard și Scandinavia va avea un impact asupra biodiversității, de exemplu, dispariția florei locale, contribuind de asemenea și la schimbările climatice prin eliberarea de dioxid de carbon și metan.

  • Colapsul Circulației Meridianale din Atlantic, un curent oceanic care transportă ape mai calde dinspre tropice către nordul Atlanticului, ar duce la o răcirea în regiunea Europei și la o prelungirea a perioadelor cu precipitații reduse din Mediterana.  

Punctele critice devin tot mai posibile și cer acțiuni concrete

În concluzie, sinteza realizată de Armstrong McKay et al. (2022) indică faptul că suntem încă într-o stare “sigură” din punct de vedere climatic, având în vedere că “doar” cinci elemente critice ale sistemului climatic devin posibile pentru creșterea observată a temperaturii medii globale de aproximativ 1.1°C – printre ele reamintim colapsul calotei glaciară din Groenlanda sau al celei din Antarctica de Vest, situații detaliate mai sus. 

Odată cu atingerea valorii de 1.5°C pentru încălzirea globală undeva în 2030, patru puncte critice devin probabile și alte cinci devin posibile, ceea ce ar duce, de exemplu, la creșterea nivelului mării – ceea ce va necesita programe substanțiale de adaptare. De asemenea această sinteză oferă încă un argument pentru reducerea rapidă a emisiilor gazelor cu efect de seră: putem limita, astfel, creșterea temperaturii medii globale în conformitate cu obiectivul Acordului de la Paris și să reducem probabilitatea de a atinge valorile de prag pentru diferite elemente critice ale sistemului climatic. 

(Acest articol a fost publicat inițial pe site-ul InfoClima.)

Ce se poate întâmpla cu planeta în cazul creșterii temperaturii globale și cum ne poate afecta ca societate?

În 2022, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1.2°C față de perioada preindustrială. Bazându-ne pe experiența din viața de zi cu zi am putea spune că asta nu ar însemna mare lucru. 

Însă o limitare a creșterii la 1.5°C ar reduce semnificativ riscurile și impactul schimbărilor climatice. Dar ce se va întâmpla dacă temperatura medie globală va continua să crească la valori de peste 2°? Care vor fi consecințele la scară globală?

Vorbim astăzi despre o creștere medie a temperaturii pentru întreaga planetă – raportată la perioada pre-industrială. În unele regiuni creșterea va fi peste medie, iar în altele mai mică. O creștere “mică” a temperaturii medii globale atrage după sine, însă, o serie de schimbări precum creșterea frecvenței de apariție și a intensității valurilor de căldură